4 روش پخت برنج – بهاران کوک

۴ روش پخت برنج

آیا میدانید تفاوت پلو با چلو و کته و دمی در چیست؟

در واقع 4 نحوه پخت برنج است که هر کدام روش مخصوص به خود را دارد.
در این مقاله آموزش کامل پخت برنج به چهار نحوه متفاوت به صورت کامل ارائه شده.
قبل از آموزش روشهای پخت، انواع آن را معرفی می کنیم.

پلو

برنجی است که بعد از آبکش کردن و وقت دم کشیدن با ترکیبی از گوشت و سبزیجات و یا حبوبات مخلوط می‌شود و بعد دم گذاشته می شود؛ مثل باقالی پلو، لوبیا پلو، استامبولی پلو و…
پلو با خورش یا کباب سرو نمی شود.
معمولا پلو را با انواع ماست یا سالاد و یا ترشی سرو می کنند.

چلو

برنجی است که بعد از آبکش کردن، به تنهایی دم گذاشته میشود.
این نوع برنج معمولا در کنار انواع خورش و کباب و مرغ و گوشت سرو می‌شود.
در روش سنتی ایرانی، معمولا بخشی از برنج را با زعفران آب کرده مخلوط میکنند و هنگام سرو روی دیس را با برنج زعفرانی تزئین می‌کنند.

کته

برنجی است که با مقدار مشخصی آب پخته می‌شود و دیگر مرحله آبکش کردن برنج وجود ندارد؛ بلکه با همان آبی که از اول روی حرارت قرار می‌دهیم، میپزد وبه اندازه ای آب میریزیم که تمام آن جذب برنج شود.
کته، معمولا نرم تر از برنج آبکش است.
وبخاطر اینکه آب برنج دور ریخته نمی‌شود، نشاسته ای تر و لعاب دار است.

دمی

این نوع هم مثل کته پخته می‌شود و در اواسط پخت مخلوطی از سبزیجات یا حبوبات به برنج اضافه می‌شود.
مثل دمی گوجه… دمی باقالا…. دمی ماش و…

در واقع دمی از نظر پخت مثل کته و از نظر ترکیب مثل پلو است.

بهترین انتخاب برای برنج، برنج ایرانی است.

برنج ایرانی انواع مختلفی دارد :

برنج طارم، دم سیاه هاشمی چند نمونه از انواع مرغوب برنج ایرانی هستند.

برنج طارم

نام این برنج برگرفته از یک محل در استان زنجان است ولی در گیلان و مازندران هم کشت می‌شود.
این برنج نیز عطر و طعم بی‌نظیری دارد در هر صورت انتخاب با شماست.

برنج دم سیاه

این برنج با طول زیاد و عرض کم ظاهری کشیده دارد و از نظر عطر و طعم وپخت بسیار عالی میباشد.

برنج هاشمی

به دلیل نوع ساقه ای که دارد، کرم ساقه جونده به درون آن نفوذ نمی‌کند و به سمپاشی زیاد نیاز ندارد و این مورد سبب می‌شود در بیشتر مزرعه ها به صورت ارگانیک کشت شود.


اگر سخت پسند هستید و قیمت برنج برایتان مهم نیست و فقط کیفیت مهم است از برنج دم سیاه استفاده کنید.
ولی اگر به دنبال قیمت مناسب و کیفیت مناسب هستید، ما به شما برنج هاشمی را پیشنهاد میکنیم.

در این مقاله به همین مقدار توضیح در مورد برنج بسنده میکنیم.
برای شناخت بیشتر با انواع برنج و نحوه نگهداری آن و اینکه چه فاکتورهایی را برای خرید برنج رعایت کنید مقاله ای در بخش” مواد اولیه” برای شما در نظر گرفته ایم.

نحوه آماده سازی و پخت” برنج چلویی”

قبل از پخت باید برنج را بشویید و بعد خیس کنید.
زمان شستن، برنج پاکستانی و هندی یا برنج کلات را حتما کف مال کنید و چند آب بشویید؛ ولی برای برنج شمال، نیازی به این کار نیست و فقط چند آب بشویید کافی است.

برای خیساندن برنج به 5 نکته توجه کنید ‌:

1_ برنج محصول تازه را به مدت طولانی خیس نکنید( حداکثر یک ساعت خیس بماند کافی است. )
2_ برنج را هر گز با آب داغ خیس نکنید چون شکننده می‌شود.
3_ برنج را با نمک ید دار خیس نکنید بهتر است برای این کار از نمک سنگ و یا نمک مخصوص برنج استفاده کنید.
4_به ازای هر یک پیمانه برنج یک قاشق غذا خوری نمک در آب بریزید.
5_ برنج کهنه بهتر است یک شب تا صبح خیس بماند.

برای جوشاندن برنج به 4 نکته توجه کنید

1_ حدودا 2 برابر مقدار برنج آب جوش آورید. مثلا اگر 3 پیمانه برنج دارید 6 تا 7 پیمانه آب برای جوشیدن در قابلمه بریزید.
2_ برنج را با آب نمک آن، در آب جوش بریزید و آب آن را دور نریزید چون عطر برنج از بین میرود.
3_بعد از چند دقیقه جوشیدن، برنج را امتحان کنید؛ اگر مثل انگشتان دست، بند بند شده است، آماده آبکش کردن است.
4_برنج را بعد از آبکش کردن مزه کنید؛ اگر شور بود روی آن آب سرد بگیرید.

بعد از آب کش کردن، نوبت دم کردن برنج است برای دم کردن به این 5 نکته توجه کنید:

1_ کف قابلمه کمی روغن بریزیدو به عنواع ته دیگ یک ردیف سیب زمینی بچینید.
میتوانید از نان، حلقه های پیاز، کاهو، سیب زمینی رنده شده، میوه به و یا برشهای نازکی از گوشت یا مرغ نیز استفاده کنید.
2_ برنج آبکش شده را روی ته دیگ بریزید و با دم کفگیر چند سوراخ روی سطح برنج ایجاد کنید.
این کار برای بهتر دم کشیدن انجام می‌شود.
3_ در قابلمه را ببندید و به مدت 20 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید
4_ بعد از 20 دقیقه، آب و روغن آماده را روی برنج میریزیم.


نحوه آماده کردن آب و روغن برنج

برای 1 کیلو معادل 7 پیمانه برنج، 150 گرم روغن و 1 استکان آب را روی حرارت گذاشته، وقتی آب شروع به جوشیدن کرد از روی حرارت برمی‌داریم و بلا فاصله با کفگیر روی برنج می‌دهیم.
بهتر است این کار را بعد از گذشت 20 دقیقه از دم کشیدن انجام دهیم.
مقدار آبی که با روغن مخلوط میکنیم بستگی به حال برنج دارد
اگر برنج زنده باشد کمی بیشتر از حد معمول آب میریزیم.
اگر در حد استاندارد جوشیده باشد به همان مقدار معینی که گفتیم آب و روغن میریزیم.
و اگر زیاد جوش خورده باشد و اصطلاحا پنبه ای و بی حال شده باشد، آب را حذف میکنیم و فقط روغن داغ شده رو برنج میریزیم.

5_ بعد از ریختن آب و روغن روی در قابلمه دمکنی میگذاریم و اجازه میدهیم 40 دقیقه دیگر با حرارت خیلی کم دم بکشد.

نحوه آماده سازی و پخت” برنج پلویی”

برای آماده کردن پلو هایی مثل شیرین پلو، عدس پلو، باقالی پلو و… به این 4 نکته توجه کنید :

1_ ابتدا ترکیب مورد نظر یا اصطلاحا آجیل غذا را آماده میکنیم و کنار میگذاریم (منظور همان موادی است که قرار است با برنج مخلوط کنیم)
2_برای آماده کردن پلو، برنج را به روش چلویی( که در بالا به طور کامل توضیح دادیم) تا مرحله آبکش کردن آماده میکنیم.
دقت کنید برنج پلو باید کمی زنده تر برداشته شود.
3 در یک ظرف بزرگ و مناسب برنج آبکش شده را با آجیل غذا و ادویه پلو مخلوط میکنیم؛ در این مرحله بهتر است مواد را به آرامی با دست مخلوط کنید و از کفگیر استفاده نکنید؛ چون ممکن است برنج خورد شود. (برای آماده کردن مقادیر زیاد پلو نیاز به مخلوط کردن در ظرف جدا نیست و فقط کافی است مواد را لابه لای برنج بریزید و دم کنید.) 4 در آخرین مرحله بعد از ریختن مواد در قابلمه 20 دقیقه زمان بدهید تا کمی برنج بخار کند و بعد آب و روغن بریزید و بگذارید 40 دقیقه دیگر دم بکشد.
5_دقت کنید برای آب و روغن پلو، میزان کمتری روغن در نظر می‌گیریم؛ علت آن میزان کره یا روغنی است که در آجیل غذا وجود دارد.

نحوه آماده سازی و پخت” برنج کته”

برای پخت برنج به روش کته به این 5 نکته توجه کنید :

1_ برنج را نیم ساعت قبل از پخت بدون نمک خیس کنید.
2_ یک و نیم پیمانه بیشتر از تعداد پیمانه های برنج آب بریزید. مثلا اگر سه پیمانه برنج دارید باید چهار و نیم پیمانه آب بریزید.
3_ نمک و آب را روی برنج ریخته و روی حرارت قرار دهید.
تا وقتی آب برنج به جوش بیاید حرارت را زیاد کنید و در قابلمه باز باشد؛ وقتی شروع به جوشیدن کرد حرارت را کم کنید و در قابلمه را ببندید.
4_ وقتی آب برنج کم شد روغن بریزید و دمکنی بگذارید تا به مدت 40 دقیقه دم بکشد.
5_ اگر برنج بعد از زمان دم کشیدن هنوز زنده بود نصف استکان آب اطراف برنج بریزید.

نحوه آماده سازی و پخت” برنج دمی”

1_ مثل پلو مخلوط سبزیجات یا حبوبات یا همان آجیل غذا را آماده کنید.
2_ برنج را به روش کته بپزید
در مرحله ای که آب برنج کم شد و خواستید روغن اضافه کنید؛ آجیل غذا را هم اضافه کنید و 40 دقیقه زمان بدهید تا دم بکشد.
3_ به میزان روغنی که به برنج اضافه میکنید دقت کنید.

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!

ماهی سالم را بشناسید !

برای تهیه یک ماهی سالم و خوب، بهتر است که با بعضی نکات در مورد آن آشنا شویم …

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *